Syropy do kawy - urozmaicenie zwykłej kawy
Syropy do kawy - urozmaicenie zwykłej kawy
   03/23/2022 15:58:06    Komentarze 0
Syropy do kawy - urozmaicenie zwykłej kawy

Jakie syropy do kawy najlepsze?

Jakie syropy barmańskie do kawy dla osób, które oczekują czegoś więcej niż zwykła kawa. Dodając różne syropy do napoju kawowego, możemy za każdym razem rozkoszować się innym smakiem. Sprawdź, jakie są rodzaje syropów do kawy i jak można z ich pomocą urozmaicić kawę.

Jaki naturalny syrop do kawy?

Jeszcze do niedawna  naturalne syropy do kawy kupowali tylko fachowi bariści, a kawosze rozkoszowali się smakiem aromatyzowanych kaw jedynie w kawiarniach. Obecnie w sklepach można kupić różnego rodzaju syropy barmańskie i samodzielnie przyrządzać smakowe napoje kawowe w domowych zaciszu. Co więcej,  naturalny syrop do kawy można także dodawać do herbat, piw, drinków czy koktajli, tworząc za każdym razem innym napój. Wszystko zależy od wybranego smaku i zastosowanych proporcji. 

Jakie rodzaje naturalnych syropów do kawy będą najlepsze?

W naszym sklepie internetowym możecie znaleźć różne rodzaje syropów do kawy. Warto wiedzieć, że podstawowa różnica pomiędzy nimi tkwi w smaku. Posiadamy wysokiej jakości syropy barmańskie czołowego polskiego producenta w aż 15 smakach. W naszej ofercie można znaleźć syropy o smaku waniliowym, toffi, orzechowym, czekoladowym, ale też bardziej wyszukane, jak amaretto, mojito czy blue curacao. Jedne zostały stworzone z myślą o kawie, a inne są dedykowane napojom alkoholowym. Warto jednak pamiętać, że jedynym ograniczeniem w ich stosowaniu jest indywidualny smak konsumenta. Bo czemu by nie spróbować kawy ala mojito. 

Jakie naturalne syropy do słodkiej kawy Mokka?

Profesjonalni bariści najczęściej korzystają z  naturalnych syropów do kawy, kiedy przyrządzają mokkę. W klasycznej wersji ten rodzaj kawy powstaje na bazie espresso. Następnie do małej czarnej dodaje się gorącą czekoladę, następnie ciepło mleko (może być odrobinę spienione), a na koniec napój polewa się bitą śmietaną. Ta słodka kawa często jest urozmaicana smakowymi syropami barmańskimi. Można je dolewać do espresso zamiast czekolady lub jako kolejny dodatek. Najczęściej do mokki dodawane są syropy czekoladowe, orzechowe, toffi, ale także amaretto, które wytwarza się z użyciem migdałów. 

Naturalne syropy do kawy można z powodzeniem dodawać do caffe latte - jednej z najpopularniejszych kaw wśród Polaków. Latte przyrządza się poprzez dodanie 150 ml gorącego mleka do klasycznego espresso o pojemności około 30 ml. W kawiarniach często serwuje się też latte macchiato, które można rozpoznać po trzech warstwach. Na spodzie mamy gorące mleko, wyżej jest espresso, na samej górze zaś spienione mleko, tworzące charakterystyczną piankę. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do latte lub latte macchiato dodać kilka kropel syropu. Warto wybrać waniliowy, irish cream lub rum z czekoladą.   

Jakie syropy do kawy mrożonej?

Syropy barmańskie stanowią także częsty dodatek do kaw mrożonych, popularnych szczególnie w upalne dni. Aby przygotować taką specjalną mrożoną kawę, wystarczy dodać kilka kostek lodu do espresso lub americano (espresso zalane gorącą wodą), a następnie kilka kropel ulubionego syropu barmańskiego. Przyrządzając kawę mrożoną, można sobie pozwolić na więcej ekstrawagancji. Skoro napój kawowy ma orzeźwiać w upalny dzień, warto poeksperymentować z innymi smakami, na przykład z kokosowym. Ograniczeniem w dobrze syropu mogą być jedynie kubki smakowe. Być może ktoś rozsmakuje się w kawie o smaku  blue curacao